Miniğimiz her yeri karıştırmaya, çekmeceleri dağıtmaya başladı mı?
14 aylık oldu demektir.!
Büyümenin takibinin yapılmasının düzenli aralıklarla olması önemlidir
Sağlıklı bir gelişimin yalnızca iyi beslenmek ve hastalanmamak olmadığını; bebeğimizin bedenen , ruhen ve sosyal yönden de sağlıklı olması demek olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.
14 aylık bebeğin boyu kız bebeklerde 71.3 cm, erkek bebeklerde ise, 73,4 cm belirtilirken, 14 aylık bebek kilosu kız bebeklerde 7,5 erkek bebeklerde ise, 8,2 kg olması beklenir.
Büyüme takibinde her gelişimsel dönem için vurguladığımız üzere boy kilo ve baş çevresinin diğer bebeklerle karşılaştırılmaması gerektiğini özellikle Siz Sevgili annelerimize hatırlatalım. Normal değerler arasında olması sağlıklı olmak adına yeterli kabul edilmelidir. Belirlenen aralığın dışına çıkması durumunda gerekli tedbirler alınmalıdır.
Bu ayda bebeğiniz kişiliğini keşfetmeye başlamıştır.
Bebeğiniz pek çok şeyi tecrübe etmek için evi keşfetmeye, çekmece dolap her yeri karıştırmaya başlar.
Bu aylarda oyunların ön plana çıkması nedeniyle ortalık biraz dağılabilir.
14 aylık bebek, beslenmesinde gün içerisinde ortalama 6-7 öğün yemek yiyebilir.
Uyku düzeni ile ilgili olarak bebeğiniz ortalama 5-6 saat uyanık kalıyor ve daha sonra uyuyorsa, günde toplamda 13-14 saat uyumasının yeterli olduğu düşünülebilir.
Bu ayda bebeğiniz kişiliğini keşfetmeye başlamıştır.
Hareketlerine hakim olmaya başladığını gözlemleyin ve ona müdahale etmemeye çalışın. Bırakın yerden bir oyuncağını nasıl alabildiğini kendisi keşfetsin.
Bebeklerin en erken 9 aylık, en geç 18 aylık yürümesi normal kabul edilmektedir.
On dört aylık bebeğinizin gelişim sürecinde yakalamak ve yuvarlamak onun için oldukça karmaşık bir yetenektir.
Evde güvenlik önlemleri aldıysanız bırakın düşmeyi de öğrensin.
Bebekler bu dönemde dokunmayı çok severler. Dokunarak eşyaları ezberlerler. Dokunmalarına kontrollü izin verin.
Bebeğiniz bu dönemde yabancı kişilerden, karanlıktan hatta elektrik süpürgesinin sesinden bile korkabilir. Daha önce korkmadığı şeylerden korktuğunu ve rahatsız olduğunu görebilirsiniz. Böyle bir durumda olabildiğince normal davranmanız gerekir. Onun korkusunu artıracak herhangi bir davranışta bulunmamalısınız. Eğer bu tür korkular yaşıyorsa zamanla bu korkusunu yenmesine izin verin. Onunla konuşabilirsiniz.
Taşıyabildiği şeyleri ondan istediğinizde mutlu olacaktır.. Getirdiğinde de ona teşekkür etmeyi unutmayın.
Bebeğiniz huzursuzluk yaşıyorsa bunun temel nedeni azı dişlerinin çıkmaya başlaması olabilir. Azı dişlerinin tamamen çıkması 19. ayı bulabilir. Bu da uykusuz ve huzursuz gecelere sebep olabilir. Bebeğinizin çok ağrısı varsa hekiminize danışmalısınız.
Bebekler bu dönemlerinde bir başlarına kalmayı severler.
15. aydan önce bebekler genellikle tuvalet eğitimine hazır değildir.
14 aylık bebek gelişimi sürecinde de diğer aylarda olduğu gibi bebeğinizle birlikte kitap okumaya, oyun oynamaya devam edin. Oyuncaklarını onunla birlikte düzenleyin ve dizin. Oyun bittikten sonra oyuncakları birlikte toplayın. Kağıt ve kalem vererek bir şeyler çizmesini sağlayın.
Ona yavaş yavaş vücudunu tanıtmaya başlayabilirsiniz. Bunu da bir oyun haline getirebilirsiniz elbette, oldukça hoşuna gidecektir.
Bebeklerin normal besin düzenine alışmalarından itibaren ailesiyle birlikte sofrada olması çok önemlidir. Unutmayın, bebeklerin beslenme alışkanlıkları bu yaşlarda edinilir. Bu nedenle beslenmesi konusunda çok dikkatli olmanız gerekir. Obezite gibi rahatsızlıkların temeli genellikle bu yaşlarda atılmaktadır.
18. aya kadar herhangi bir aşı bulunmamaktadır.
Bebeğimiz büyüyor her an yeni heyecanlarla yaşanmaya devam etmekte…
