İşitme:
Bebeğiniz, işittiklerini anlamlandırmaya başlayan daha iyi bir dinleyicidir. Sesinizin annesine ait olduğunu ayırt edebilir. Seslerin tonlarını ,kadın-erkek seslerini ayırt edebilir Yüksek kontrastlı ve zıt renklere ,ilgi çekici objelere yönelimi daha belirgindir. Gözlerini ilk aya göre çok olmasa da daha uzun süre açık tutar.
Anlama:
Renkli ve hareket eden objeleri izleyebilir. İlk ayda görülen göz kayması sıklığı 2. ayda azalır. Sıklıkla ismini söyleyin, yumuşak ,hafif gürültüsüz müzikler dinletin. Müziğin ritmine elleri ve kolları ile eşlik edebilir. Duygularını ,ilgisini Size aktarabilir. Doğrudan yüzünüze bakar, göz teması kısa süreli de olsa kurabilir. Gülümser,bakışları canlıdır. Mutlu sesler çıkarır. Eğer huzursuz ise ,kıyafetlerini çekiştirir ,ağlar,tiz ve yüksek sesle rahatsızlığını belli eden sesler çıkarır, cildi kızarır.
Sesler ve konuşma:
Çıkardıkları sesleri farkettikçe heyecanlanırlar,kendi çıkardıkları sesleri onlara tekrarlamak yararlı bir dil gelişim çalışması olur. Bu esnada odaklandıkları bir obje olup olmadığına dikkat edilirse onun hakkında konuştuğu anlaşılabilir. Bu dönem sıklıkla ellerini ayaklarını ve parmaklarını keşfettikleri bir dönemdir. Çevresinde konuşanları takip etmeye başladığından konuşmanıza benzer dil hareketleri taklidi yapabilir ve benzer sesleri çıkarabilirler. Tensel temas sık olmalı, kucağa almaktan kaçınmamalıdır.
Beslenme ve uyku düzeni sağlandıktan sonra , sosyal gelişimi hız kazanacaktır Günde 14-17 saat arası uyur . İlk 6 tek başına anne sütü yeterlidir. Banyo yapması, kısa süreli geziler, oda değişikliği, etrafına koyduğunuz renkli ve sesli objeler ilgisini artıracak , gelişimine katkıda bulunacaktır. Yüzükoyun yattığında kalkmaya çalışması kas iskelet sistemini güçlendirecektir. Bezin değiştirilmesi sırasında erkek bebeklerde testislerin scrotumda olup olmadığı kontrol edilmelidir. İlk 4 ay inmemiş testis görülebilir. Rutin muayeneler esnasında aile farkındalığının iletilmesi anlamlıdır. Çok kısa süreli başını dik tutabilir ancak tam bir baş kontrolü değildir. Yüzükoyun bıraktığınızda yanında olmanız gereklidir. Güvenli ve etrafı açık beşikler etrafı algılamasını sağlamak adına doğru tercih olacaktır.
Kaka yapma sıklığı azalacaktır. İnfantil kolik ağrıları devam edebilir. En fazla ısıyı baştan kaybederler,bir şapka ile ısı kaybı önlenebilir. 40 güne kadar işitme testi, 1. Ve 2 ay arasında ise Kalça usg ,kalça çıkığı taraması amacıyla çekilmelidir. İlk 40 günlük süreçte anne karnındaki pozisyonla ilişkili ekstremitelerde içe dönüklük normaldir.
2 Aylık Bebek – Aşılar
- BCG/Verem Aşısı
- DABT-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 1. Doz
- KPA Pnomökök Aşısı 1. Doz
- Rotavirüs aşısı (İshal aşısı) 1. Doz (Not: Bazı hekimler bu aşıya 3. ayda başlayıp 3.-5.-7. Aylarda tekrar yapabilir, ilk doz 14 hafta 6 günden daha geçe kaldıysa aşı yapılamaz.
Bebeğinizin büyümesinin, gelişmesinin verdiği mutlulukla ,şahane bir Pazar günü geçirmeniz dileğiyle,
