Ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı bireylerin yetişmesi için doğum öncesi başlayıp,doğum sonrası devam eden bağlanma sürecinin doğru adımlarla düzenlenmesi gerekir. Bağlanma ,duygusal yönü ağır basan bir durumdur. Bebeklik döneminde bağlanma ,kişilerin ileriki yaşamlarında ,zihinsel,sosyal ve hatta romantik anlamda bireysel yaşamlarını belirlemektedir. Güvenli bağlanma sağlanamadığında ,kişilerin yaşamlarında (riskli ergen davranışları) gibi önemli ruhsal sağlık sorunları yaşanabilmektedir.
Bağlanma ;
Çocuğun kişilik özellikleri, anne -babanın birbirleriyle olan ilişkisinin niteliği ve sosyokültürel etmenlerle şekillenmektedir.
Anne ve bebek bağlanmasını kolaylaştıracak uygulamalar ;
1)Erken ten-tene temas
2)Kangru yöntemi
3)Aynı odanın paylaşılmasıdır.
Bebeğin yatıştırılması ,kucaklanması, gözgöze temas kurularak emzirilmesi,cinsiyeti ile seslenilmesi önerilmektedir. Anne bebeğine sarıldığında ,artan oksitosin etkisiyle sakinleşmekte ve sosyal duyarlılığı artmakta, ebeveynlik duygu durumu yükselmektedir.
Bağlanma ilişkisinde anne anahtar konumdadır. Anne figüründen yansıyan sıcaklık ile güvenli bağlar kurulmaya başlar. Bu nedenle doğumu izleyen 45-60 dakikalık dönemde anne ile çıplak temas oldukça önemlidir.
Çocuğun ruhsal gelişiminde annenin rolü çok fazla araştırılan bir konu olmasına karşın ,babanın rolü ile ilgili araştırma çok azdır. Baba bebek arasındaki ilişki de daha çok babanın bakıcı rolü üzerinde durulmaktadır.
Birincil bağlanma figürü annedir.
Baba anneye göre daha farklıdır. Sesinin tonu, kokusu, dokunuşu farklıdır. Bu sayede bebek anne ve babasının 2 farklı kişi olduğunu öğrenmektedir. Anne ve babasının ayrıldığı durumlarda da bebek, farklı bir sevgi kaynağının yanında olduğunu bildiğinden rahattır.
Bebekler acıktıklarında ve yorulduklarında annelerini, zaman zaman oyunlarda babalarını tercih ederler.
Çalışan anneler bebekleriyle az vakit geçirmelerine karşın ,Çocuklarının gereksinimlerine karşı daha duyarlıdırlar.
Anne rol çatışmasına girmediği, rollerini babaya yüklemediği sürece anne bebek ilişkisi sağlam temellere oturmakta , eşlerin birbirleriyle olan iletişimleri de etkisinin geçmesi güç darbelerle sarsıntılara uğramamaktadır. Fiziksel ve ruhsal sağlığı yerinde olan çocuklar yetiştirmek ebeveyn rollerinin doğru dağılımı ve uygulamasıyla mümkündür.
şahane bir pazar günü geçirmeniz dileğiyle,
